Home » Uncategorized » Twee managementstijlen combineren?

Twee managementstijlen combineren?

Categorieën

Advertenties

Dat doe ik momenteel, niet als manager maar als medewerker. Voor 50% van de tijd ben ik resultaatverantwoordelijk. We hebben een werkplan afgesproken en overleggen wanneer het nodig is, kansen zien en benutten. Maar de andere 50% van de tijd  is er nog steeds sturing  op aanwezigheid en zelfs activiteiten.   De gemeente Ameland zit midden in een reorganisatie en wil van een activiteiten georiënteerde cultuur naar een resultaat gerichte cultuur. Dat gaat niet makkelijk. Managers moeten eigenlijk overgaan van uniforme regels naar maatwerk, Wat heb jij nodig om de resultaten te boeken? Erg moeilijk als de resultaten niet duidelijk zijn. Ik ben deze week daarom een paar uur aan het schrijven geweest over de door mij gewenste manier van werken, maatwerk voor mijzelf. Ik ga er vanuit dat het goed komt maar dan heb ik het voor mezelf geregeld als uitzondering, eigenlijk moet iedereen die gelegenheid krijgen. Zou het echt waar zijn dat niet iedereen de vrijheid aan kan? Enfin dat was vooral negatieve energie, positieve energie kreeg ik deze week van de Waddenzee Werelderfgoed en van het Friese toerisme congres.

Deze week lag de focus op Groningen, ik ben blij om te constateren dat ook daar de nadruk ligt op samenwerken en uniformiteit. Meest positieve was wel om te ontdekken dat er door verschillende partners veel geld gereserveerd is voor een Werelderfgoedcampagne maar dat deze door omstandigheden niet van de grond is gekomen. Een uitdaging erbij om dit op korte termijn toch te realiseren.

Verder ook druk geweest met de logoperikelen, er is breed draagvlak om de logo’s van UNESCO toe te voegen aan de borden,  de toestemming hebben we bijna binnen.

Donderdag was er het Friese toerisme congres, een inspirerende bijeenkomst met een leuke bijeenkomst over het project van de kamer van koophandel om arrangementen te ontwikkelen voor het inkomend toerisme met als trigger de baanverlenging van Eelde. Al 20% van de passagiers op Eelde is inkomend, dus dat biedt kansen. Ondernemers willen gewoon aan de slag, niet te veel onderzoeken maar samen het aanbod combineren en dan verkopen. Zal toch een uitdaging voor de Waddenondernemers moeten zijn om de gasten naar het werelderfgoed te lokken, wie pakt de handschoen op? Ook en interactieve workshop met gedeputeerde Janne Wietske de Vries van Fryslân, vanaf 2014 komt er nieuw toeristisch beleid. Wat voor rol moet de provincie spelen? Vanuit mijn positie zeg ik veel meer aandacht voor de Waddeneilanden en het Waddengebied. Faciliteren van gemeenten, destinatie managementorganisaties en ondernemers, met middelen maar ook met een constructieve opstelling wat betreft knellende regelgeving. De middag werd passend afgesloten door Conrad Van Tiggelen met ene scherpe analyse van de positie van de Friese toeristische sector, kansen genoeg maar focus je op de nabij markten (Duitsland en België). De filmpjes over naamsbekendheid van Friesland waren hilarisch maar ook duidelijk. Buiten Nederland is Friesland geen merk, behalve de koeien dan! De constatering dat er twee merken zijn, Friesland en de Wadden, was mooi en past bij onze visie.

Hij sloot mooi af met de enige vooraf ingekomen vraag. Toevalligerwijs over de kansen voor Waddenzee werelderfgoed bij het inkomend toerisme. Erg nuttige informatie, werelderfgoed bezoekers zijn vooral, senioren, Amerikanen en Chinezen. Ook hier geldt: richt je eerst op de nabije markten. Ook opvallend was zijn pleidooi benut de eilanden je hebt de WADDEN en de ZEE, samen de WADDENZEE!

De week werd perfect afgesloten met de kick of van de Werelderfgoedestafette in Ferwerd. De rondreizende tentoonstelling en de Werelderfgoedplaquette werden overhandigd door de ambassadeur van het Ministerie van EZ in Noord Nederland, de heer Verhulst, aan Commissaris Jorritsma  van Fryslân en Burgemeester Van den Berg van Ferwerderadiel. De opkomst was goed en het enthousiasme om echt iets met het Werelderfgoed te gaan doen was aanstekelijk. Een paar mooie ideeën werden ter plaatse geboren.

                              

 

Na afloop van zo’n week een dubbel gevoel, zoveel kansen en zo weinig tijd!

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: