Home » Uncategorized » Wanneer staat die overheidsondernemer op?

Wanneer staat die overheidsondernemer op?

Categorieën

Advertenties

Van een goed idee naar een goed project, dat hoorde ik vorige week tijdens de bijeenkomst. Het klinkt zo simpel maar de praktijk…….. Ik loop er steeds vaker tegen aan we willen met z’n allen iets realiseren maar dan komen de regels om de hoek. We hebben de regels zelf gemaakt omdat we misbruik willen voorkomen, iedereen evenveel kans willen geven en omdat we transparant willen zijn. Resultaat, “Ik ben het helemaal met u eens maar het kan niet”. Dit gebeurt vaak, ook bij overheden onderling, en het valt haast niet uit te leggen.

Er zijn ook gevallen genoeg waar men wat vrijer denkt, de regels ten gunste van de aanvrager interpreteert en oplossingen zoekt. Kan dat niet overal? We hebben de regels gemaakt omdat we niet iemand los willen vertrouwen om goede ideeën te steunen. Een ondernemer steekt geld in een goed idee, dat is een idee dat hem op termijn verder helpt, waarmee hij winst kan maken. Eigenlijk zouden we naar een situatie moeten dat we overheidsondernemers worden. We hebben een globaal doel, de overheidsondernemer bekijkt het idee, gaat als investeerder in gesprek en sluit een contract af met de uitvoerders. Moet een project dan geld opleveren? Nee hoor, als het doel natuurherstel is dan wordt de ondernemer afgerekend op de kwaliteit van de natuur op moment X, niet of het geld eerlijk is verdeeld? Bij het afrekenen moeten we wel zorgen dat niet degene wordt beloond die zijn talenten niet heeft ingezet: het fonds is gegroeid maar er is niks gebeurd. Nee bij ondernemen hoort risico nemen, maar wel verantwoord. Ook hier is het woord vertrouwen op z’n plaats, heb nou geloof in die overheidsondernemer. Weg met die beoordelingsspreadsheets, de werkelijkheid is veel complexer, vertrouwen in de partner is belangrijker dan de score onder aan de het formulier.

Tijdens de bijeenkomst vorige week van het Waddenfonds was het buzzword “revolving fund”, ik dacht direct wat een charmant idee. Jaren terug in Tanzania werkte ik met een innovatieve manier van helpen van boeren, ik werkte voor een kleine organisatie Heifer Project international (HPI). We hadden weinig geld dus had men het concept bedacht van we geven iemand een drachtige vaars (een jonge koe), de boerin die de koe krijgt moet ook weer een drachtige vaars teruggeven aan een volgende boer. Een mooi concept, daar waar de condities goed waren groeide de veestapel. Er waren ook dorpen bij waar we begonnen met 15 vaarzen en na 5 jaar nog maar vijf koeien over hadden. Het revolving fund boerde achteruit.

Image

Die gedachte riep bij mij de vraag op: Als een revolving fund werkt waarom doen de banken dat dan niet? Er is geld te verdienen! Als we alle projecten gaan beoordelen of ze geld opleveren dan kan men net zo goed naar de bank gaan, de procedures zijn sneller en men heeft vaak meer kennis van zaken. Als dit niet zo is, dan gaat een revolving fund op termijn toch achteruit boeren, of is het zo dat wij de overhead niet rekenen, dan kan je lagere rente vragen en worden marginale projecten toch haalbaar. Daar is best iets voor te zeggen, het past wel weer bij het beeld van de overheidsondernemer.  De vraag is wel hoe doe je dat met projecten die maatschappelijke baten opleveren? Hoe vertaal je natuurherstel in klinkende munt?

Een praktijkdilema. Je hebt als overheid jaarlijks één miljoen ter beschikking om te investeren in de toeristische promotie. Waar steek je dat geld in? Het dilemma is dat als het geld oplevert dit niet direct terugkomt bij de overheid. Traditioneel gaat men het zo inzetten dat zoveel mogelijk kiezers tevreden zijn, dus inzetten op gebieden waar veel kiezers wonen. Een overheidsondernemer zou het geld inzetten op het gebied waar het het meeste oplevert, Dus die producten promoten die kans van slagen hebben, die in een groei markt zitten. De overheidondernemer gaat zijn geld niet verdelen maar juist concentreren. Als ik de overheidsondernemer was dan zou ik het ook afhankelijk maken van cofinanciering, wat steken de ondernemers erin, als zij er niet in geloven dan wij ook niet. Als je denkt aan een revolving fund dan moet je nog verder gaan, bedenk een nieuw afrekenmechanisme waardoor de winsten deels terugvloeien naar financiers.

Wanneer staat die overheidsondernemer op? Welke politicus durft het aan om, eerst op kleine schaal, het experiment aan te gaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: