Home » Het verhaal achter een krantenkop

Het verhaal achter een krantenkop

Twitter Updates

Op vrijdag 31 mei stond in de leeuwarder courant de kop: Ameland aan z’n taks met toerisme (http://goo.gl/QTDe0 ). Deze kop en het bijbehorende artikel hebben het één en ander losgemaakt op het eiland. Het artikel is gebaseerd op het promotieonderzoek van Albert Postma, maar dekt de kop de lading?

Het antwoord daarop is eigenlijk nee, dit is tweeledig. De kop dekt het artikel niet en het artikel is een versimpeling van het onderzoek

Slecht een klein deel van het artikel gaat over Ameland, er wordt aangegeven op wat voor manier we “last” hebben van het toerisme, tegelijkertijd geeft men aan dat de eilanders best wel bereid zijn om wat te accepteren van toerisme. Ook staat de nuance in het artikel dat er Amelanders zijn die nog best ruimte voor groei zien, liefst kleinschalig.

Het onderzoek

Om het onderzoek te begrijpen is het van belang om een paar dingen te weten. Het onderzoek op Ameland heeft de volgende karakteristieken:

 1. Er is uitgebreid gebruik gemaakt van literatuur over Ameland
 2. 10 ”experts” zijn geïnterviewd, waaronder ik,  maar ook dorpsbelangen en een bioloog.
 3. Er zijn 20 straat interviews afgenomen met Amelanders
 4. Het onderzoek maakt gebruik van de “critical incident technique” het gaat hierbij niet om een representatieve steekproef maar een kwalitatieve steekproef waarbij specifiek gezocht wordt naar bepaalde kenmerken (werkzaam in toerisme, man vrouw, geboren, getogen of import Amelander)
 5. In de interviews wordt juist gevraagd naar negatieve ervaringen met toerisme. Men wil zoveel mogelijk, persoonlijke, negatieve ervaringen beschrijven om een beeld te geven krijgen waar toerisme en samenleving botsen.

De Conclusie

De conclusie van het onderzoek is te lang om hier weer te geven, daarom de belangrijkste punten:

 1. Concluderend, toerisme is sterk geïntegreerd in de Amelander samenleving en bijna alle eilanders hebben werk in of geassocieerd met toerisme. Daarom is de overheersende opinie dat men positief is over toerisme omdat de kosten opwegen tegen de baten.
 2. Degene die minder direct met toerisme te maken hebben lijken ook minder positief.
 3. Gebaseerd op de kritische ervaringen kan gezegd worden dat een grens is bereikt, dat geldt vooral voor degene die buiten de toeristisch hotspots van Ameland leven. Het zou zo kunnen zijn omdat zij het landschap en de rust willen bewaren.
 4. Veel kritische ervaringen hebben betrekking op ervaringen met de gemeente en met de VVV en vervolgens op de directe confrontaties met toeristen (auto’s volle boten, gedrag van jeugd)

Nog meer nuance

Het is belangrijk te begrijpen dat er geen sprake is van een kwantitatief onderzoek. Het zegt dus niets over het gemiddelde gevoel van de eilanders. Ook zijn de interviews inmiddels een paar jaar geleden afgenomen, sommige geïnterviewden wisten niet eens meer dat ze destijds geïnterviewd zijn.

Het onderzoek biedt ons inzicht in de ervaringen die eilanders hebben met toerisme. Voor het toekomstig beleid kunnen we hier rekening mee houden. De boodschap die ik in het stuk lees is: toerisme zorgt ervoor dat we het allemaal goed hebben maar bij toekomstige ontwikkelingen moeten we naast natuur en infrastructuur ook rekening houden met de sociale component. Inzicht hierin kan helpen om ontwikkelingen daarop aan te passen, eigenlijk denk ik dat het huidige toeristische beleid dat al doet.

Afsluitend een persoonlijke noot. Als allochtone Amelander kijk ik altijd met bewondering hoe Ameland, ondanks en dankzij, het toerisme haar eigen cultuur heeft weten te bewaren, denk hierbij aan de taal, het eigen feest, het rijke verenigingsleven, de vele vrijwilligers bij evenementen, de musea en zeker ook de veiligheid. Soms voel ik de eilander drang tot behoud als rem op ontwikkeling maar eigenlijk is het een belangrijke waarborg om datgene dat Ameland zo speciaal maakt te behouden. Volgens mij heeft het tot nu toe goed gewerkt.


3 reacties

 1. Heleen schreef:

  Kan dit stuk ook in de krant, super!

 2. Gré Stocker-Boon schreef:

  Ameland en waarschijnlijk ook de andere eilanden geeft je even de ruimte om over afstand en nabijheid na te denken.Om in je dagelijks leven van dit en dat te kunnen distantiëren,of toe te laten.

 3. Jan Tuininga schreef:

  Lijkt wel of men alleen het negatieve wilde horen , en dan nu horen cq lezen dat het een onderzoek van enkele jaren geleden betreft. Daarom zijn beleidsmakers dus altijd zo slecht geinformeerd , er worden gegevens gebruikt van “enkele” jaren geleden. Toerist is en blijft welkom op Ameland.
  En zo hoort het !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: